Fideszes belharc Zalaegerszegen?

Ellenzéki kezdeményezésre Zalaegerszegen,  a Fidesz több képviselője is megszavazta, hogy a kormánytól kikérjék az Európai Unió csalásellenes hivatalának jelentését (OLAF), és azt nyilvánosságra hozzák.

 

A zalaegerszegi ellenzéki képviselők kikérették az OLAF dokumentumait, és azt is megszavaztatták, hogy azt nyilvánosságra hozzák. Ebben pedig több fideszes képviselő is partner volt: a 12 fideszes és 2 ellenzéki jelenlét dacára az előterjesztés 8 : 6 arányban átment.

Zalaegerszeg városában egymilliárd forintos beruházást hajtott végre az Elios Zrt (Orbán Viktor veje, Tiborcz István a 2012 és 2015 közötti időszakban részben tulajdonosa volt). Sajnos a közvilágítás a városban nemhogy jobb, hanem sokkal rosszabb lett, a körülbelül három évvel ezelőtti "korszerűsítés" után. Nem kell messzire visszatekintenünk az időben ennek a ténynek az igazolására, ugyanis 2017 november 16-án és november 29-én is elgázoltak egy gyalogost Zalaegerszegen, sokak véleménye szerint a nem megfelelő látási viszonyok miatt. Ezért különösen fontosnak tartom, hogy megismerjék az OLAF érveit a zalaegerszegi lakosok. Az unió hivatala szerint ugyanis akár a szervezett bűnözés fogalmát is kimerítik azok a mechanizmusok, amelyekkel az Elios elnyerte az OLAF által vizsgált közbeszerzéseket, de a költségvetési csalás bűntette mindenképpen gyanús.

A 24.hu cikke szerint nemrég derült ki, hogy az OLAF kifejezetten komoly szabálytalanságokat talált az Elios Innovatív Zrt. által különböző önkormányzatoktól elnyert 35 közvilágítási projektje kapcsán, és a szervezett bűnözés feltételeinek is megfelelhet az a szisztéma, amit az unió csalás elleni hivatala feltárt az Elios-ügyben.

Érdemes tudni, hogy a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, ha bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el, 5 évtől akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Még ez a lehetőség is benne van az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) jelentésében, amely az Elios Innovatív Zrt. tarolásának hátterét vizsgálta a 2009 és 2014 között kiírt uniós finanszírozású közvilágítási pályázatokon. Minden pályázatnál az volt a lényeg, hogy még éppen megfeleljenek az elvárt feltételeknek, de a lehető legnagyobb költséget fizesse értük az önkormányzat. Az Elios Innovatívhoz kötődő közbeszerzések közül a vizsgált 35 projekt mindegyikében felmerült a visszaélés gyanúja, de az esetek felében, 17 pályázatnál egyenesen úgy találta az OLAF, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki.

A zalaegerszegi fideszes képviselők jelezték, hogy állítólag rossz gombot nyomtak, és kezdeményezték, hogy holnap, azaz csütörtökön újra szavazzanak a kérdésben – ez minden bizonnyal a közgyűlés soron kívüli összehívását igényli. Az érdekesség a történetben az, hogy szerdán 16.30-kor már már ott volt a hirdetmény a honlapon, a soron kívüli ülés egyetlen napirendi pontja az Eliosról szóló OLAF-jelentés.

Egyébiránt nem csak Zalaegerszegen "korszerűsített" az Elios, hanem Zala megye, és az ország számos másik városában illetve településén  is. Példaként lehet említeni Hévízt, Keszthelyt, Nagykanizsát, hogy ne menjünk messzire, bár rengeteg helyen panaszkodtak még az országban, a lényegesen megromlott látási viszonyokra ott, ahol az Elios elvégezte az úgynevezett korszerűsítést. Jellemzőek a városra a sötét utcák. Sötétedés után az ezeknél is sötétebb parkokban nemhogy az idősebb, de a fiatalabb generációk tagjai is botorkálva, sokszor félve közlekednek. Ezek az információk helyi lakosoktól származnak, akiknek az életüket megnehezítette a rossz látási viszonyok drasztikus romlása, a "korszerűsítés" óta. 

Ez az utóbbi idők legsúlyosabb visszaélési botránya lehet, és a szereplőknek kötelességük az ügy mielőbbi tisztázása, és az érintettek mielőbbi felelősségre vonása.

Ezúton felszólítom Balaicz Zoltán polgármester urat arra, hogy egy ilyen súlyú ügyben, az adatokat és tényeket az érintett lakossággal, illetve az országos közvéleménnyel ismertetni szíveskedjék!

Abban az esetben, ha valóban beigazolódna, hogy a zalaegerszegi Fideszes többségű városvezetés érintett egy olyan óriási korrupciós ügyben, mint amely az OLAF jelentésben szerepel, akkor Balaicz Zoltán polgármester úr párttársaival együtt vonuljon vissza a zalaegerszegi közéletből!