Kikapcsolták a világítást a zalaegerszegi városházán?

Törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeztek hétfőn a Zala megyei kormányhivatalnál a zalaegerszegi képviselő-testület ellenzéki képviselői, ugyanis szerintük jogellenesen hívták össze a városban a csütörtöki rendkívüli közgyűlést, ahol hatályon kívül helyezték az egy nappal korábbi közgyűlési döntést, ami arról szólt, hogy a város kérje ki a kormánytól a Tiborcz István cégeivel kapcsolatos OLAF-jelentést, melyben a zalaegerszegi közvilágítás cseréjéről is szó esik. - írta meg a Népszava tegnap.

 

Jogosan vetődik fel a következő kérdés: hogyan kapcsolódik egy törvényességi felügyeleti eljárás kezdeményezése ahhoz, hogy lekapcsolták-e a villanyt a zalaegerszegi városházán?

Mint már arról korábban is több helyen lehetett olvasni, a zalaegerszegi Fideszes többségű városvezetés hat tagja megszavazott egy ellenzéki indítványt, melynek értelmében kikérették volna az OLAF dokumentumait, és azt is megszavaztatták, hogy azt nyilvánosságra hozzák. Ebben pedig több fideszes képviselő is partner volt: a tizenkét fideszes és két ellenzéki jelenlét dacára, az előterjesztés 8 : 6 arányban átment. Néhány órával később, a zalaegerszegi fideszes képviselők jelezték, hogy állítólag rossz gombot nyomtak meg, mert annyira fáradtak voltak, mivel az utóbbi időben rengeteget kellett szavazniuk. 

Sőt mi több, az is kiderült, hogy Zalaegerszegen városházi információk szerint szerda délután, komoly nyomás érkezett a budapesti pártközpontból a helyi kormánypárti városatyák felé, sőt, a térség országgyűlési képviselője, a Fidesz-KDNP-s Vígh László személyesen kereste meg Balaicz Zoltán polgármestert és Tóth László frakcióvezetőt, s emelt hangon beszélt velük. Egyes források szerint Vigh László a „leüvöltötte a fejüket” kifejezést használta és így kérte számon a szavazás végeredményét a város vezetőin. A vélemény- és szólásszabadság jogának tudatában, nem bűn, ha leírom: akár az is előfordulhatott, hogy a Tiborcz István (Orbán Viktor veje) és az Elios Innovatív Zrt. közreműködésével "korszerűsített" zalaegerszegi közvilágítás halovány fénye sem pislákolhatott akkor, amikor a képviselők szavaztak. Könnyen elképzelhető az is, hogy a "korszerűsített" rendszer egyáltalán nem működött abban a pillanatban (vagy valaki direkt lekapcsolta az egész világítást a közgyűlés termében), s ennek következtében teljes "setétség uralkodott vala a mélység színén". Ennek okán feltételezhető, hogy nem látták a szavazógombokat a képviselők és ezért nyomtak félre. Vigh László nagy valószínűséggel azért viselkedhetett országgyűlési képviselőhöz nem méltó módon (ha igazak a híresztelések), és kiabált  Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármesterével, illetve a zalaegerszegi önkormányzat fideszes frakcióvezetőjével, mert nem láthatta őket rendesen a ledlámpák fényében, és valójában nem velük akart kiabálni, hanem azokkal akik felelősek a rossz fényviszonyokért szerte a megyében s országban egyaránt. 

Továbbá a rendkívüli közgyűlésen derült ki az is, hogy az OLAF tavaly levelet küldött az önkormányzatnak, és kérdéseket tett fel a 2015-ben befejeződött, 85 százalékban az unió, s 15 százalékban a magyar állam által finanszírozott, egymilliárd forintos beruházással kapcsolatban, mely során az Elios Innovatív Zrt. ledes lámpákra cserélte a korábbi közvilágítást. Az ellenzéki képviselők a közgyűlés után kikérték ezt a levelet, illetve a város válaszait, ám nem kapták meg: a jegyző szerint ugyanis meg kell keresni a dokumentumokat. Gondolom az irat keresés sem megy igazán hatékonyan, ha nem megfelelő a világítás.

Ha a fantazmagóriát félretesszük és csak a tényekre szorítkozunk, akkor viszont kevésbé sem ilyen komikus az összkép. Ugyanis ez a fajta eljárás, a legsötétebb pártállami időket idézi fel, melynek irányába nem szabad tovább egy lépést sem tennünk. Sem Zalaegerszegen, sem Magyarországon. 

 nem_tart_orokke.png